Keuze van de naam

Maar het verhaal gaat verder, een naam wordt gekozen …
Uit dit geslacht met als stamvader Hendrik Cornelis (geboren op 1 mei 1718 te Woltersum) zijn twee takken voortgekomen, die de naam GELDERLOOS hebben aangenomen. Hij is namelijk twee keer getrouwd geweest.

De nakomelingen uit het eerste huwelijk van Hendrik Cornelis met Geertruida Jurjens zijn in hoofdzaak verspreid over Appingedam tot Uithuizen, het Hoogeland. Deze groep is genoemd de Hoogelandser Tak (English version).
De nakomelingen uit het tweede huwelijk van Hendrik Cornelis met Aafke Jans zijn in hoofdzaak verspreid over ’t Wold: de Woldjer Tak (English version).

In 1811 moest een naam gekozen worden. De kinderen uit het tweede huwelijk van de oudste zoon van Hendrik Cornelis, Kornelis Hendriks (Hendrik, Klaas en Derk) namen de naam GELDERLOOS aan. Ook hun ooms (Pouwel, Klaas en Cornelis, zij waren halfbroers van Kornelis) namen de naam GELDERLOOS. Of de kinderen uit het eerste huwelijk van Kornelis Hendriks (Grietje, Jakob Kornelis, Hendrik Kornelis en Jan Kornelis) de naam Gelderloos hebben aangenomen is niet bekend.
Ook de zuster van Pouwel, Klaas en Cornelis (Willemtje) nam de naam Gelderloos aan. Willemtje had twee zonen en een dochter. De tweede zoon Hendrik Thomas, is waarschijnlijk jong gestorven. De zoon Klaas Thomas, had alleen een dochter, zodat in mannelijke lijn geen afstammelingen overbleven.