14a. Blog Nieuw-Zeeland: (Op weg naar) Kerst in Windy Wellington – “Laat ik onderweg eens gek doen” – Meeting People

 

23-12-2022 – 02-01-2023

Als eerste nog even een plaatje van het cadeautje dat mij de avond voor aankomst in Wellington op de camping die ik onderweg aandeed na een onweersbui werd gegeven, een onbelemmerd uitzicht op Mount Raepehu in het ver weg liggende Tongariro National Park. Vanuit m’n auto/bed 😀. Als afscheid van het Noordereiland?

Zoals eerder gezegd reisde ik de 23ste naar Wellington. Het viel mij onderweg weer op dat het land in Nieuw-Zeeland zo ongelofelijk in beweging is. Je ziet het op de weg (blokkades door over de weg gevallen bergwanden of weggeslagen wegdelen), in de weilanden waar delen van de glooiingen naar beneden zijn geschoven en de aarde weer bloot ligt. En ook op bijgaande foto, die ik kon maken omdat ik lang moest stoppen op de Highway omdat er door dergelijke verschuivingen maar één rijstrook open was. En de Nieuw-Zeelanders leven er mee, kunnen er blijkbaar mee omgaan dat land, eigenlijk het meest ‘vaste’ dat er is, verschuift en het land en het landschap verandert. Het is hier gewoon, dat zou ik mij in Nederland niet kunnen voorstellen.

M’n coffeebreak had ik in het plaatsje Foxton waar ik het Holland Museum onder de molen even bezocht. En stroopwafels kocht voor m’n gastvrouw voor de komende 10 dagen en drop voor mijzelf. Ik dacht “Laat ik eens gek doen 😀 😃.” De vader van de eigenaresse was trouwens in  Rotterdam geboren. Hoe klein wil je de wereld hebben?

Kerst begon voor mij in Windy Wellington wel op een bijzondere manier. De ene dag reed ik het binnen, de volgende avond zat ik op de Christmas Eve BBQ van de familie van de verhuurster van m’n AirBnB. Een gezellige familiebijeenkomst waar vrolijk werd bijgepraat en veel werd gelachen. Kortom, tijd voor en met elkaar, quality-time. En waar de ene na de andere wetenswaardigheid werd gedebiteerd (al dan niet ‘wetenschappelijk’ gestaafd door google), zoals dat Wellington de plaats op aarde is waar het meeste wind waait. Het heet hier toch niet voor niets Windy Wellington?

Uiteraard heb ik ook wat research gedaan, de winderigste plaats redt Wellington weliswaar niet, maar de winderigste hoofdstad is Wellington zeker (https://www.surfertoday.com/windsurfing/welcome-to-wellington-the-windiest-city-in-the-world).
En het is in ieder geval géén goed idee om in Wellington een parapluwinkel te beginnen, gedoemd te mislukken 😞 😓.