10. Blog Nieuw-Zeeland: Te Urewera National Park – Dilemma’s

 

14/15-12-2022

Deze plek is een plek vol dilemma’s, een douchedilemma (daarmee werd ik al snel geconfronteerd), een wandeldilemma (die speelde vervolgens op op de eerste dag van m’n verblijf) en wellicht nog meer dilemma’s. Op deze best wel luxe eenvoudige camping heb ik zowaar voor het eerst een douchedilemma. Ik kan kiezen voor een koude douche (10 meter lopen), een warme douche (120 meter lopen) of geen douche (0 meter lopen). Ik zal het laten afhangen van het weer, de temperatuur en m’n plannen voor die dag waarvoor ik kies om op welk moment te douchen. Ofwel, ik stel m’n beslissing gewoon uit 😀 en handel naar bevind van zaken.

Maar dan het wandeldilemma, doe ik de grote wandeling of kies ik een aantal kleinere naar de hotspots hier in de omgeving? M’n virtuele reisbegeleider raadt het laatste aan, er is veel meer leuks te zien als je allemaal krenten uit de pap kunt pikken dan als je voor ‘De Prestatie’ gaat. En ja hoor, het ontbreken van regen op de ene dag (gisteren) wordt gecompenseerd door regen op de volgende dag. Had ik op de dag van aankomst nog heerlijk van het zonnetje genoten, vandaag bij het wakker worden zag het er egaal grijs uit waarna het begon te miezeren en vervolgens met een onverzettelijke zekerheid steeds wat harder ging regenen. Ik ben benieuwd waar dit vanavond eindigt 🤔. De weersvoorspellingen bekijken lukt niet wegens gebrek aan ontvangst (in de informatie van de camping stonden dat er 2G-ontvangst is in een dorp 10 kilometer verder op en, dichterbij, midden in het meer 🤣🤣. Dat doe ik toch maar niet, dan is m’n telefoon nat). Dan maar even lekker rustig ontbijten, boekje lezen, koffiedrinken en aan het eind van de ochtend eens kijken hoe het humeur van de weergoden dan is. Wat voelt dat als een ongekende luxe op een koude, natte dag als vandaag.
Na een stevige wandeling met 300 meter stijgen en dalen (op zich was het min of meer droog toen ik wandelde, maar de inspanningen zorgden er toch voor dat ik in dat regenwoud een nat ruggetje kreeg) zit ik aan het eind van de middag fris gedoucht met een lekkere mok wijn en een handje nootjes de balans van een en ander op te maken. Buiten regent het, binnen is het warm en aangenaam.

 

De balans …, bij de volgende regio die ik ga bezoeken, heb ik de gelegenheid de Tongariro Alpine Crossing te lopen. Dat is een schitterende wandeling langs drie indrukwekkende bergen (o.a. Mount Doom) en twee mooie meren. Deze tocht is voor veel Nieuw-Zeelandgangers hét hoogtepunt, en niet ten onrechte. Hij staat weliswaar op m’n verlanglijstje, maar … hij is dus erg toeristisch (dagelijks maken 400 tot op drukke dagen wel 3000 mensen deze tocht, je loopt dan dus een beetje in optocht). Maar het hoogteverschil dat ik moet overbruggen (aan het begin 750 meter stijgen binnen twee kilometer en aan het eind 1150 meter steil dalen) en de lengte van de tocht (zo’n 18 km), dat zijn twee serieuzere dingen waarover ik moet nadenken.

 

Dan terug naar de wandeling van vandaag, de Lake Waikareiti Walk. Heen en terug was 6,5 km en stijgen/dalen 300 meter. Daar deed ik heen en weer een kleine twee uur over, inclusief fotostops, uitpufstops en een lunch van zo’n 20 minuten. Eigenlijk viel mij dat best wel mee. Daarna had ik nog puf genoeg om met gemak de Aniwaniwa Falls Track (een serie bijzondere watervallen die elk het water weer een stuk verder naar beneden laten donderen) en de Papakorito Falls Track te ‘nemen’. Ik denk alles bij elkaar zeker nog een uurtje en een stuk of wat kilometers extra en na afloop was ik verre van uitgeteld. Op basis van vandaag met regenachtige weersomstandigheden deed ik zo’n drie uur over 9 km en 350 meter stijgen/dalen. Tongariro Alpine Crossing zou mij dus bij droge weersomstandigheden wellicht in zo’n uur of 6 tot 7 moeten kunnen lukken (op vlak terrein heb ik ook bij afstanden van zo’n 12-15 km een redelijk fors tempo in de benen). Wellicht ben ik na die 18 km wel uitgeteld, maar dat doet er dan niet meer toe. Dan is de volgende vraag natuurlijk of hier droge weersomstandigheden zouden kunnen zijn 🤔? Want bij regen wil ik de Tongariro Alpine Crossing gewoon niet doen, door de regen en laaghangende bewolking zie je namelijk niets. Ik ging hem juist doen om iets te zien, niet om een wandeling van 18 km te maken. 🤣🤣